۵ اصل حیاتی مکان و نحوه مطالعه
۱- سکوت مورد نیاز در زمان مطالعه
یکی از باورهای بسیار نادرست برخی افراد این است که برای تمرکز حواس داشتن، باید در محیط، سکوت مطلق برقرار باشد.
واقعیت این است که هرچه محیطی ساکت تر باشد، برای تمرکز حواس بهتر است و ما محیطی را برای مطالعه انتخاب می کنیم که سر و صدای کمتری داشته باشد اما به هیچ عنوان در جستجوی محیطی نیستیم که سکوت مطلق بر آن حکمفرما باشد.
سکوت، نسبی است. سر و صدای محیطهای مختلف با هم متفاوت است.
بهترین مکان برای مطالعه جایی است که سر و صدا در آن از بقیه جاهای موجود کمتر باشد.
مثلا شما اکنون میخواهید مطالعه کنید و تنها مکانی که در اختیار دارید، اتاقی است که در آن تلویزیون روشن است.
مسلما این محیط ایده آل نیست اما شما در دورترین نقطه اتاق از تلویزیون و پشت به آن مینشینید و مطالعه میکنید. در این حالت شما از بهترین شرایط ممکن برای مطالعه استفاده کردهاید.
یک نکته دیگر را هم بگوییم: اساسا مطالعه در جای کاملا ساکت غلط است.
شما این گونه به محیط بسیار ساکت عادت می کنید و شرطی میشوید که فقط در چنین مکانهایی مطالعه کنید. آن وقت در محیطهای دیگر با کوچکترین سر و صدایی تمرکز حواس شما به هم می ریزد و ایجاد تمرکز دوباره برایتان بسیار مشکل است.
به همین خاطر است که ما مطالعه در کتابخانه را چندان توصیه نمی کنیم.
کتابخانه محیطی است کاملا ساکت که ما معمولا چنین شرایط آرمانی را در منزل نداریم و همیشه هم نمیتوانیم برای مطالعه به کتابخانه مراجعه کنیم. در محیط منزل، در محیط مدرسه و دانشگاه، در محیط کار، هر جا که هستید نسبتا ساکت ترین جا و مکانی را که در آن عوامل و محرکهایی که منجر به حواس پرتی میشوند به حداقل ممکن کاهش یابد، انتخاب کنید.
سعی کنید تا حد امکان همه مطالعه خود را در یک مکان انجام دهید و در اتاقی که استراحت و تفریح می کنید به مطالعه نپردازید زیرا در این اتاق تمرکز حواس مشکل است.
۲- نظم در زمان مطالعه
اخيرا ژاپنی ها تحقیقات جالبی را روی یک گروه هزار نفری انجام دادهاند.
کودکان ده سالهای که از بهره هوشی، استعداد و توانایی ذهنی نسبتأ یکسانی برخوردار بودهاند ، هر یک از این کودکان در محیط متفاوتی از دیگران قرار گرفتند.
محیط مطالعه نفر اول بسیار درهم ریخته و شلوغ بود.
اتاق نفر دوم آشفتگی نسبتا کمتری داشت.
اتاق نفر سوم نسبت به نفر دوم کمی منظم تر و با وسایل کمتری بود و به همین ترتیب تا نفر هزارم که اتاقی بسیار منظم، مرتب و با حداقل وسایل، کتاب یکسانی را به همه دادند
و به هر یک فرصتی مناسب برای مطالعه در اتاقهای مخصوص داده شد. بعد از پایان زمان تحقیق، بررسی نتیجهها بسیار جالب بود:
میزان مطالعه، بازدهی، میزان به خاطر سپاری و تمرکز با میزان نظم و ترتیب اتاقها نسبت مستقیم داشت یعنی هر چه فردی در اتاق با اسباب و وسایل کمتر، مرتب تر و منظم تر قرار گرفته بود، بازدهی کمی و کیفی بیشتری را در مطالعه خود نشان میداد.
بنابراین برای مطالعه مؤثرتر و مفیدتر، هرچه میتوانید در محیطی با وسایل و اسباب کمتر، منظم تر و مرتب تر قرار گیرید.
“شاکتی گواین” در کتاب “بازتابهای نور” خود میگوید: “هر وضعیت درونی، انعکاس بیرونی و محیطی دارد و هر وضعیت محیطی بازتاب درونی” یعنی وضعیت منظم پیرامون شما به نظم فکری و درونی شما کمک می کند و همچنین آشفتگی ذهنی شما را سبب می شود.
قبل از مطالعه، دو سه دقیقه هم که شده، به مرتب کردن اتاق یا میز مطالعه خود بپردازید و این مسأله را جدی بگیرید.
.
3- مطالعه در پارک ممنوع
اگر چه پارک، فضایی طبیعی و مناسب برای مطالعه به نظر می رسد و خیلی از شما از آن به عنوان مکان مطالعه استفاده میکنید اما باید بگوییم که پارک برای مطالعه محیطی کاملا نامناسب است.
پارک دارای عوامل حواس پرتی فراوان است. رفت و آمد افراد، بازی و سر و صدای بچه ها، مناظر زیبا و… همه و همه به هنگام مطالعه به سراغ ما میآیند و حواس ما را پرت میکنند.
ضمن آن که ما در کودکی شرطی شدهایم که پارک جای بازی یا جای استراحت است و همین زمینه ذهنی قبلی مانع از تمرکز حواس کافی در مطالعه می شود.
شاید این که شما در پارک به هنگام مطالعه زود خوابتان میگیرد یا متوجه و غرق بازی بچه ها می شوید، علت، همین زمینه ذهنی باشد.
نکته دیگر این که طبیعت، همیشه تفکر برانگیز است و شما در پارک با مظاهر طبیعی زیادی روبه رو میشوید که ذهن شما به سرعت درگیر آنها شده، بر آنها متمرکز میشود و در نتیجه حواس شما از موضوع مطالعه پرت میشود.
4- موسیقی و مطالعه
تحقیقات نشان داده است که موسیقی ملایم و آرام بخش و بدون کلام توانایی یادگیری را افزایش میدهد و خیلی از شما به خاطر برداشت نادرستی که از این نتیجه کرده اید، به هنگام مطالعه به موسیقی گوش میدهید.
باید تأکید کنیم که گوش کردن به موسیقی همزمان با مطالعه یعنی یک عامل حواس پرتی بسیار کارآ و مؤثر را در اختیار ذهن گذاشتن.
اما قبل از آن لازم است متذکر شویم موسیقی، زمانی چنین تأثیری دارد که شما با تمرکز حواس به آن گوش فرا دهید و هنگام مطالعه، شما باید بر مطالب کتاب متمرکز باشید و ذهن نمی تواند در یک آن بر دو موضوع تمرکز داشته باشد
در نتیجه وقتی شما هنگام مطالعه برای خود موسیقی پخش می کنید، یا توجه شما معطوف به موسیقی است که در این صورت کلا حواستان از مطالعه پرت شده است.
یا توجه شما معطوف به مطالب درسی است که در این صورت متوجه موسیقی نیستید و در نتیجه موسیقی، آن تأثیرات را بر شما نخواهد گذاشت و مهم تر از همه این که یک عامل حواس پرتی قوی خواهد شد.
موسیقی آرام و بدون کلام از امواج مغزی قبل از مطالعه به آرامش ذهنی شما کمک می کند و توان یادگیری شما را افزایش میدهد چرا که آرامش موجب ایجاد خط ذهنی میشود.
بعد از مطالعه هم گوش دادن به موسیقی آرام و بدون کلام، خوب و مؤثر است اما به هر حال
- همزمان با مطالعه، موسیقی گوش نکنید.
٢. از گوش دادن به موسیقی های تند حتی الامكان بپرهیزید.
5- مطالعه به محض نشستن
پس از آن که در مکان مطالعه خود قرار گرفتید فورا مطالعه را شروع کنید و به هیچ عنوان به کارهای دیگر نپردازید.
بعضیها وقتی پشت میز مطالعه می نشینند یا کتاب را باز می کنند، شروع میکنند به ورق زدن کتاب، فراهم کردن کاغذ و کارهای جانبی دیگر. اگر نشستن برای مطالعه طولانی شود و مطالعهای صورت نگیرد و شما خود را با کارهای جانبی یا افکار درونی مشغول کنید، برای پرورش تمرکز حواس در شما بسیار بد است.
عادت کنید همه آنچه را که برای مطالعه نیاز دارید ابتدا فراهم کنید و هر کار متفرقه ای را که دارید قبل از مطالعه انجام دهید و پس از این که نشستید، فورا مطالعه را آغاز کنید.
این گونه شما ذهن خود را شرطی کردهاید که تا نشستید و کتاب را در دست گرفتید، فورا فرا بگیرید.
علاوه بر اینها مکان مطالعه، زیاد گرم، سرد و یا کم نور نباشد درجه حرارت اتاق مطالعه بهتر است ملایم و حدود ۲۰ درجه سلسیوس باشد و نور کافی و یکنواخت داشته باشد و بهتر است محلی که در آن مطالعه می شود با رنگ سبز نقاشی شده باشد و در اتاق مطالعه گلهای طبیعی با رنگهای سبز و زرد موجود باشد و محل مطالعه نزدیک به آشپزخانه وخیلی پرنور هم نباشد.
بعضی افراد محل و زمانی را برای مطالعه انتخاب میکنند که بسیار شلوغ و پر سرو صدا است و بعضی از افراد رختخواب را برای مطالعه انتخاب میکنند و توقع یادگیری سطح مطلوب را دارند، ولی از این حقیقت غافلند که این محلها بدترین محل برای مطالعه است.
تخفیف ۵۰٪ طرح همدلی
برای مدت محدود پرمخاطبترین کتاب پویای فتوریدینگ در ایران را با ۵۰٪ تخفیف تهیه کنید…
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.